marți, 23 aprilie 2013

Prieteni alaturi de noi, de Ziua Bibliotecarului si Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor

Elevii scolii Avram Iancu din Covasna ne-au transmis veselia si gandurile lor bune:


 Prietenul nostru, Denis, ne-a transmis un mesaj video:                                            

Prietenii nostri de la Arhivele din Alba ne-au scris: "Azi, în zi de sărbătoare, Arhivele din Alba au onoarea să adreseze colegilor şi prietenilor truditori în Biblioteca Costeşti Vâlcea un sincer "LA MULŢI ANI!". Datorita Dumneavoastră ne-am reamintit plăcerea cititului şi bucuria decoperirii cărţilor. Cu deosebită stimă, arhiviştii albaiulieni."

Prietenul nostru, Dan Pura de la Arhivele Nationale Timis, ne-a urat: "La multi ani, spor in toate, cititori numerosi si evenimente remarcabile!"

Prietenul nostru, Dogaru Ion Gabriel, ne-a scris: "Astăzi, de Sfântul Gheorghe, peste 100 de ţări din întreaga lume, printre care şi România, celebrează Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Sărbătoarea mondială, un omagiu adus oamenilor de litere pentru contribuţia semnificativă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii, promovează lectura publică, industria editorială şi protecţia proprietăţii intelectuale prin drepturile de autor. Ziua Cărţii şi a Drepturilor de Autor a fost instituită pe data de 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, încă din anul 1995 şi de atunci este marcată anual, la nivel internaţional. 

23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală, întrucât, la această dată şi în acelaşi an - 1616 - s-au stins din viaţă celebrii scriitori William Shakespeare şi Miguel de Cervantes. Aceeaşi zi se leagă, totodată, de biografiile altor autori de renume precum Garcilaso de la Vega, William Wordsworth sau Maurice Druon.


Instituirea acestei sărbători la o dată importantă din calendarul creştin - Ziua Sfântului Gheorghe şi a patronului catalan Sfântul Jordi - are legătură şi cu o veche tradiţie de peste nouă decenii, practicată în Catalonia. Acolo, pe 23 aprilie, se obişnuia să fie dăruite celor dragi cărţi şi un trandafir roşu. Mai târziu, ideea s-a extins în librăriile din întreaga Spanie, care, în Ziua Sfântului Gheorghe, ofereau câte o floare pentru fiecare carte vândută. 


În România, pe 23 aprilie este sărbătorită şi Ziua Bibliotecarului.


Cartea este o comoară fără de preţ, în care se adună cele mai frumoase gânduri, pentru ca alţii să le poată folosi în voie.

Cartea ne este un prieten credincios de nădejde."

Multumim tuturor pentru urari!






joi, 11 aprilie 2013

Sa stii mai multe, sa fii mai bun!

Ne-am straduit! A fost o saptamana grea dar frumoasa. Am dat si am primit invataminte, am ras, ne-am jucat cu folos, am pictat, am dansat, am ascultat povesti, intr-un cuvant ne-am bucurat sufletul.


Vreau sa stiu!

Loredana Furdui s-a nascut in satul Bistrita din comuna Costesti. Era aproape un copil cand s-a casatorit. A pierdut prima sarcina in urma unui accident. Un lemn a lovit-o in timp ce il ajuta pe sotul ei.
Al doilea copil, o fetita, s-a nascut cu inima pe partea dreapta. Nu a trait prea mult.
Fiind o luptatoare Loredana a mai nascut o fetita. Fetita se numeste Mihaela. Mihaela este si ea bolnava de inima. Educatoarea ei,Mihaela Cristina Stanila, o femeie minunata, a invatat-o pe Mihaela sa scrie in Word, sa picteze in Paint si sa se joace pe calculator. Fetita oboseste din ce in ce mai mult. Este frumoasa, inteligenta si cuminte.

A inceput sa vina si la biblioteca. Nu au internet. Parintii au facut tot posibilul sa-i cumpere un laptop.
Loredana a venit si ea la biblioteca! Nu stie sa foloseasca calculatorul dar dorinta de a ajuta-o pe Mihaela si de a putea sa caute si sa comunice pe Internet cu persoane aflate in aceeasi situatie cu ea a facut-o sa vina sa invete.

Este o femeie inteligenta. Prinde foarte repede ceea ce ii arati.
Desi a avut si are atatea probleme ea isi mai doreste un copil.

Cel mai frumos lucru este ca sotul si tatal Mihaelei este langa ele.